fredag den 30. marts 2012

Et kongeligt bogmærke

Jeg kan desværre ikke huske i hvilken bog dette kort med påtrykt kongeligt monogram er fundet.
Så vidt jeg har kunnet finde ud af drejer det sig om Dronning Alexandrine's monogram. Hustru til Christian X.
Jeg har svært ved at læse skriften, men det er vist dateret Sorgenfri 11/6 1915, så det er snart 100 år gammelt. Hvis der er nogen som har et bud på hvad der ellers står på kortet, så skriv det gerne i kommentarfeltet.


fredag den 23. marts 2012

Bogen der dræbte

Bogen der Dræbte af B. J. Farmer
Overbetjent Wigan er en godmodig panserbasse som hører til Sun distriktets politivagt. Han har lidt svært ved at finde en fritidsinteresse som passer ham. En dag hjælper han en noget beruset ældre herre hjem. Det viser sig at være en antikvarboghandler som har været ude og fejre et godt bogfund. Keats egen udgave af digtet Endymion, med indskrift: Fra forfatteren til forfatteren, John Keats, 1818.
Antikvarboghandleren Michael Fisk, er meget taknemmelig for at være blevet hjulpet hjem og invitere Wigan med ind til en kop te så han kan se bogen og resten af hans bogsamling. Michael Fisk forklarer Wigan om branchen, han er hvad der kaldes en bogflytter. Han traver rundt gennem byen og besøger de etablerede antikvariater og marskandisere og finder værdifulde bøger som han så sælger til samlere eller andre antikvariater. Det er en hård branche hvor nogle af antikvarboghandlerne og bogsamlerne ikke skyr nogen midler for at skaffe sig værdifulde bøger. Wigan bliver så optaget bøgernes verden at han beslutter sig for at blive bogsamler, og med hjælp og vejledning fra Fisk går han i gang med at søge efter værdifulde bøger.

En skønne dag bliver Michael Fisk fundet myrdet med en kniv i brystet. Da politiledelsen erfarer at Wigan kender noget til antikvarboghandler branchen, bliver han forflyttet fra sin tjeneste for at hjælpe en kriminalassistent med at fortage undersøgelser i miljøet. Man er klar over at der mangler et par værdifulde bøger fra Fisks samling. Meget hurtig peger efterforskningen på en anden bogflytter, som bliver arresteret, stillet for retten og dømt til døden ved hængning.
Wigan er dog temmelig sikker på at den dømte er uskyldig, og sammen med en tredie bogflytter fortsætter han efterforskningen for at finde den rigtige morder. Det bliver en spændende rundtur blandt originaler og skruppelløse boghandlere og samlere.

lørdag den 17. marts 2012

Lykønsknings Ode

Livets afvexlende Fryd betragtet i en Lykønsknings Ode. Denne er ikke en som jeg har fundet i en gammel bog, men blandt en stak gamle aviser, den har sikkert været gemt i en bog på et tidspunkt.
Anledningen til lykønsknings oden var brylluppet mellem Velædle og Velbyrdige herr Kammerassessor Johan Christian Magnus Weise og Bruden Velædle og Dydzirede Jomfru Susanna Margaretha Reusch. den 16 september 1775.


Omslaget er dekoreret med et rødt mønster på samme slags papir som teksten er trykt på. Dekorationen er udført som klister marmorering. Den røde farve er rørt op i klister og derefter smurt på papiret. Mønsteret er udført ved at duppe med forskellige svampe, stofstykker eller andet. Tilslut har man trukket bølgelinjer diagonalt over papiret.

fredag den 9. marts 2012

Gotiske gysere

Gotiske gysere Udvalgt og oversat af Arne Christiansen
Bogen indeholder 7 noveller af meget forskelligt indhold og længede. Det er nogle gamle historier fra omkring år 1900, der er fundet frem og støvet af.
De fleste af historierne var i kategorien "Det var da en mærkelig historie, men ikke særlig uhyggelig" Som foreksempel en tot pels der bliver til en slange og forfølger en mand, eller et billede hvori der på et tidspunkt viser sig en mand /uhyre som bortfører et barn. En episode der angiveligt skulle have fundet sted for lang siden.

De to mest nervepirrende fortællinger er også de to længste på omkring 50 og 80 sider.
Den første Pilene handler om to unge mænd som er på en rejse i kano gennem Centraleuropa af floden Donau. I et øde område langs floden hvor de overnatter, møder de nogle meget gamle væsener som ikke er tilfreds med deres tilstedeværelse og derfor kræver et offer.
Den anden fortælling Hun lokker og hun drager, drejer sig om et hjemsøgt hus. En forfatter som er i gang med at skrive en bog, flytter ind i et gammelt hus som har stået tomt i mange år. Det viser sig hurtigt at han ikke kan arbejde i huset. Et eller andet påvirker ham. Han er godt klar over at det er huset, men han er indfanget og kan ikke løsrive sig. Hans veninde kan også mærke at hun er uvelkommen i huset, hun kommer tilskade et par gange, men det er måske bare uheld? Hun beslutter sig for ikke at ville være i huset og forfatteren som ellers er meget glad for veninden, vil egentlig også helst have at hun bliver væk. Veninden kommer tilbage til huset flere gange for at få forfatteren til at komme væk fra huset, men han isolere sig mere og mere.
Historien er godt fortalt og man kan godt komme i tvivl om der er forfatteren der er ramt af en sindsygdom eller om der er mere mellem himmel og jord....