lørdag den 19. oktober 2013

Vort mismods vinter

Vort mismods vinter, af John Steinbeck.

Ethan Hawley er ansat i en i en gammel købmandsforretning som har været i familiens eje. Nu ejes forretningen af en italiensk indvandrer som har arbejdet sig op fra gadehandler og i øvrigt er kommet illegalt til USA. Han bor i en mindre havneby, hvor udviklingen er gået lidt istå, sammen med sin kone og deres to børn.
Det ærgre Ethan, at han ikke ejer forretningen og at familien ikke længere er så rig og magtfuld som førhen. Der var engang hvor forfædrene ejede egne skibe og hele gader i byen. Han mistænker byens andre magtfulde mænd for at have lokket hans far ud i nogle risikable investeringer mens han selv kæmpede på europas slagmarker.
Imens passer Ethan butikken godt. Han er arbejdsom, hæderlig og vellidt af kunderne. Den italienske ejer  Mr. Marullo, kalder ham “lille ven” og “en god dreng” men er lidt skeptisk over at nogen kan være så hæderlig og ærlig.

Men Ethan arbejder på en plan, der kan genskabe familiens rigdom og status. I krigen har han lært at han kan handle samvittighedsløst og brutalt på kommando. Hvis han, for en kort periode kan være lige så hensynsløs og kriminel som resten af byens magtfulde mænd, vil han kunne gøre familien rig igen. Derefter vil han selvfølgelig igen være hæderlig og respektabel. Ifølge Ethan er al rigdom grundlagt på kriminel og hensynsløst udbytning. Byens og Ethans families rigdom er grundlagt ved kapervirksomhed.
Ethan planlægger at røve banken så han kan få noget startkapital. Arbejdsgiveren Marullo, stikker han til myndighederne, så han bliver tvunget til at forlade landet, og forhåbentlig sælge butikken billigt.
En barndomskammerat, der også er søn af en af de gamle velhavende familier i byen, men nu kun ejer familiens forfaldende landsted og er dybt alkoholiseret, låner han 1000 dollars til et afvænningsophold på en klinik. De ved dog begge at at pengene vil blive brugt til at købe kassevis whiskey for, og at det vil være det afgørende puf så vennen dør af druk. Barndomsvennen testamentere familiens landsted til Ethan som tak. Det er et værdifuldt jordstykke, det eneste sted hvor byen kan få anlagt en flyveplads og de magtfulde mænd i byen har længe været ude efter ejendommen.
Bankrøveriet bliver forpurret i sidste øjeblik, da en agent fra FBI træder ind i butikken. FBI har arresteret Marullo og Marullo har overtalt FBI agenten til at overbringe et dokument, hvori Marullo forærer butikken til Ethan, ved at fortælle agenten at han aldrig har mødt et bedre og mere hæderligt menneske, end Ethan.
Ethan ser sig selv som et godt og hæderligt menneske. tilfreds med den tilværelse han har. Det er konen og børnenes forventninger om velstand og status, der gør at han er nødt til. i hvert fald for en tid, at handle lige så skruppelløst og uhæderligt som resten af byens rige mænd.
Bogen slutter uklart. Ethan er på vej i havet for krysteragtigt at begå selvmord, og slippe for at stå til regnskab for sine uhæderlige handlinger og overlade skammen til familien, men på vej i vandet opdager han en talisman som datteren har puttet i hans lomme og måske kommer han på bedre tanker.Ingen kommentarer:

Send en kommentar